on 5 wrz 2010


Ciasto:
0,5kg mąki (krupczatki lub pszennej)
250g miękkiego masła lub margaryny
0,5 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki śmietany

2-3kg jabłek
cynamon
cukier
bułka tarta

Składniki na ciasto zagnieść, 2/3 ciasta wyłożyć na spód formy o wymiarach 25x40cm i wstawić do lodówki na 30 minut. Z reszty ciasta uformować kulę i również włożyć do lodówki.
Po tym czasie ciasto podpiec około 10 min w temp. 170

°C, wyjąć z piekarnika,
posypać bułką tartą (kilka łyżek).
Jabłka obrać i zetrzeć na plasterki, wyłożyć na ciasto, posypać do smaku cukrem i cynamonem.
Na wierzchu rozłożyć resztę ciasta startego na tarle.Piec około 1h w temp.
170°C