on 24 paź 2010


175 g miękkiego masła
3 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
2 szkl. maki
0,5 szkl. cukru
szczypta soli
aromat śmietankowy i pomarańczowy
łyżka kakao

Masło, żółtka, śmietanę, cukier, sól, mąkę zagnieść w naczyniu, wcześniej należy odjąć dwie łyżki mąki. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać łyżkę mąki i aromat śmietankowy a do drugiej łyżkę kakao i aromat pomarańczowy następnie zagnieść osobno, uformować w dwie kule,
włożyć do woreczka i odstawić na kilka godzin do lodówki. Stwardniałe ciasta rozwałkować na 4-5 mm.
Wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach, w razie potrzeby podsypywać mąką.
Piec w temperaturze 180
°C przez 15 minut.