on 22 lut 2011


6 jajek
3/4 szkl. drobnego cukru
3/4 szkl. + 2 płaskie łyżki mąki pszennej
1/4 szkl. + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijać. Dodawać żółtka po jednym, zmiksować. Delikatnie wmieszać mąki, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przelać gotowe ciasto na biszkopt. Piec w temperaturze 165°C przez 40 minut. Od razu po upieczeniu wyjąć gorące ciasto z piekarnika, w całości (nie wyciągać z formy), opuścić jeden lub dwa razy na blat stołu z wysokości około 50-60 cm, po czym z powrotem odstawić do lekko otwartego piekarnika aby wystygło. Ciasto wyjąć z formy dopiero gdy całkowicie ostygnie. Ściąć górną warstwę w celu wyrównania. Biszkopt zrobiony z tej ilości składników i pieczony w nie większej tortownicy da się rozkroić na przynajmniej 3 grube blaty.