on 27 lut 2011


0,5 kg mąki pszennej
5 żółtek
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
cukier puder do dekoracji

Mąkę przesiać, dodać resztę składników i dobrze wyrobić. Ciasto wyrabia się dość ciężko ale nie dodawać większej ilości składników, po kilku - kilkunastu minutach wyrabiania ciasto powinno być już elastyczne. Gotowe ciasto bić wałkiem przez kilka minut aby się napowietrzyło. Następnie owinąć woreczkiem foliowym i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na grubość około 2 mm, nie podsypywać mąką w czasie wałkowania. Ciasto ciąć na paski 15 x 4cm w każdym zrobić małe nacięcie przez środek, potem jedną stronę paska przewlec przez otwór. Faworki smażyć z dwóch stron w dobrze nagrzanym oleju, do uzyskania złotawego koloru, trwa to dość krótko. Gotowe odkładać na tackę wyłożoną ręcznikami papierowymi. Wystudzone posypać pudrem.