on 16 maj 2011


1,5 szkl. mąki
3/4 szkl. brązowego cukru
1 łyżeczka sody
2 jajka
1 szkl. masła orzechowego
60 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g czekolady gorzkiej

Masło ogrzać do temperatury pokojowej, czekoladę pokroić w kostkę. Miękkie masło utrzeć dodając masło orzechowe i cukier. Po kolei wbijać jajka i dodać ekstrakt waniliowy. Stopniowo dosypywać mąkę z sodą, zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką lub krótko zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki o średnicy 3-3,5 cm i układać na blaszce w sporych odstępach lekko spłaszczając (ciasto jest bardzo tłuste i klejące ale tak ma być). Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.