on 5 cze 2011


1 szkl. mąki pszennej (minus 1,5 łyżki)
1,5 łyżki kakao
100 g masła
1/4 szkl. cukru pudru
1 żółtko
karmel:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
100 g masła

Puszkę mleka skondensowanego gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, otwierać dopiero po całkowitym wystudzeniu (najlepiej zrobić to dzień wcześniej)
Masło powinno być lekko chłodne, mąkę, kakao i cukier puder przesiać. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na stolnicy, następnie zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciastem wylepić około 20-25 sztuk malutkich foremek, lekko wysmarowanych tłuszczem. Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.
 Miękkie masło utrzeć na puch, następnie połączyć z gotową masą karmelową i zmiksować, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Wystudzone babeczki udekorować masą karmelową przy pomocy rękawa cukierniczego.