on 19 cze 2011


2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/4 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. oleju
3/4 szkl. mleka
1,5-2 szkl. truskawek
Kruszonka:
100g posiekanych płatków migdałowych
30g masła
3 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki

  Do naczynia wlać wszystkie składniki mokre i jajka, krótko zmiksować. Wsypać wszystkie suche składniki i znowu szybko zmiksować. Dodać opłukane i pokrojone w większą kostkę truskawki, wymieszać lekko łyżką. Gotowe ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.
Składniki na kruszonkę połączyć rozcierając palcami. Płatki migdałowe wystarczy trochę pognieść jeszcze w opakowaniu, nie muszą być bardzo drobno posiekane. Masło ma być lekko ogrzane ale nie za miękkie. Jeżeli nie będą robiły się ładne grudki to należy jeszcze dosypać odrobinę mąki. Kruszonkę rozrzucić równo na wszystkie muffinki, można jeszcze po wierzchu posypać dodatkowo płatkami migdałowymi. Piec przez 25 minut w temperaturze 190°C.