on 6 sie 2011

1/4 szkl. miodu
80 g masła
1/2 szkl. cukru pudru
1 jajko
2 i 1/4 szkl. mąki
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika


Masło ogrzać, ma być miękkie, cukier puder przesiać. Wszystkie składniki wrzucić do większej miski, zagniatać do uzyskania ładnej jednolitej masy. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na czas przygotowania foremek i stolnicy. Ciasto odkrajać po kawałku resztę trzymając w lodówce. Rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując mąką jeżeli będzie się kleiło. Wycinać różne kształty wykrawaczkami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki układać blisko siebie gdyż prawie nie rosną na boki. Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone przechowywać w szczelnym pojemniku.


Uwagi: Pierniczki dość długo są twarde wiec najlepiej robić je z wyprzedzeniem (minimum dwa tygodnie), gdy piekę w ostatniej chwili do puszki z piernikami wkładam skórkę z jabłka wtedy są miękkie nawet już po kilku dniach.

źródło: mojewypieki.blox.pl