on 4 sty 2012

125 g serka mascarpone
125 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka likieru kawowego
dodatkowo:
0,5 szkl. kakao

Serek trzymać na wierzchu aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie trochę przestudzić, kawę rozpuścić w łyżce wody i odstawić. Mascarpone miksować kilka minut do puszystości, dodać czekoladę i wymieszać, następnie dodać kawę i likier, znowu wymieszać. Gotową masę wstawić do lodówki na 1 - 2 godzin. Po tym czasie formować kuleczki o średnicy 1,5 - 2 cm, układać na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej, znowu odstawić do lodówki na około 40 minut. Gdy pralinki trochę stwardnieją obtaczać je w ciemnym kakao. Gotowe przechowywać w lodówce.

uwagi: masa jest dość miękka i puszysta więc kuleczki formuje się trochę ciężko, pralinki przechowywane w temperaturze pokojowej szybko miękną więc najlepiej trzymać je cały czas w chłodnym miejscu i podawać w "ostatniej chwili". Aksamitny smak wynagrodzi wszelkie trudności podczas robienia :)
Aby pralinki były jeszcze bardziej czekoladowe, zamiast kakao do obtoczenia można użyć roztopionej czekolady aby.


źródło: kwestiasmaku.com