on 21 lut 2012
200 ml mleka
4-5 łyżek śmietanki kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady

Do rondelka wlać mleko oraz śmietankę kremówkę, dodać cukier puder, podgrzewać na małym ogniu. Czekoladę połamać na kawałki dodać do gorącego mleka, podgrzewać przez kilka minut, cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści. Gorącą czekoladę przelać przez sitko do filiżanki.
Można udekorować bitą śmietaną oraz dodać do smaku ulubione przyprawy np. cynamon lub chili.

Uwagi:

- Aby uzyskać gęstą konsystencję czekolady należy zmniejszyć ilość mleka.

- Gorzką czekoladę można zastąpić mleczną ale wtedy nie dodawałabym już cukru. 

    Ps. Moim zdaniem smakuje całkiem jak gorąca czekolada podawana w kawiarni Wedla,
    a może to dla tego że akurat użyłam czekolady tej firmy ;-)



    źródło: pychaciasta.bloog.pl