on 4 mar 2012

1 puszka czerwonej fasoli*
3 jajka
3 łyżki płatków owsianych
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kakao
6 łyżek brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 garści rodzynek

Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie przepłukać, rozgnieść widelcem lub zmiksować na puree. Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180°C.

* powinno wyjść 200 ml puree

Uwagi:
Muffiny może nie powalają smakiem ale powinny być niezłym zamiennikiem tuczących słodyczy, dla osób chcących zrzucić kilka kg, oraz dla osób które nie mogą jeść produktów mącznych.
Ilość cukru można oczywiście zmniejszyć lub całkiem zastąpić słodzikiem do pieczenia.



źródło: http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/