on 24 kwi 2012

 

Biszkopt:
6 jajek
105 g mąki pszennej
105 g mąki ziemniaczanej
300 g cukru pudru
3 łyżki kakao
Mus czekoladowy:
250 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
350 ml śmietanki kremówki
0,5 szkl cukru pudru
Nasączenie:
1 szklanka zaparzonej mocnej herbaty
4 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
500 g świeżych truskawek
1 opakowanie śmietan-fix-u*

Biszkopt:
Jajka wyciągnąć z lodówki wcześniej aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Cukier puder przesiać.
Żółtka utrzeć z połową cukru pudru, do uzyskania puszystej, jasnej masy (około 6-7 minut).
Osobno ubić białka z resztą cukru pudru, na sztywno. Mąki oraz kakao przesiać do osobnego naczynia, wymieszać.
Ubite białka połączyć z masą żółtkową, delikatnie wymieszać trzepaczką (już nie miksować). Następnie w trzech turach, do masy dodawać składniki sypkie.
Bardzo delikatnie mieszać do połączenia składników, nie niszcząc ubitej piany.
Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 minut.

Mus czekoladowy:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzoną (może być lekko ciepła ale nie gorąca) wymieszać z serkiem mascarpone. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno razem z przesianym cukrem pudrem i śmietan-fixem.
Wszystko razem bardzo delikatnie wymieszać. Przed przełożeniem trzymać w lodówce.

Upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt rozkroić na 3 blaty, suchy wierzch można ściąć nożem i wyrównać. Blaty nasączyć mieszaniną herbaty, ekstraktu waniliowego i cytryny.
Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości owoców.
Blaty przełożyć musem czekoladowym, truskawki powtykać w mus.
Tort dowolnie udekorować, przed podaniem przechowywać w lodówce.

* śmietan-fix nie jest konieczny, dodaję go do bitej śmietany gdy cały tort przykrywam masą cukrową.

Uwagi: Jeżeli tort ma być w całości przykryty masą cukrową, boki oraz wierzch tortu należy pokryć masą zrobioną na bazie budyniu i masła. Krem z dodatkiem bitej śmietany nie może mieć styczności z masą cukrową, ponieważ spowoduje jej rozpuszczenie.




źródło: www.kwestiasmaku.com