on 31 maj 2012
125 g serka mascarpone
0,5 szkl. mleka w proszku
100 g białej czekolady
1 cytryna
dodatkowo:
 100 g mlecznej czekolady

Cytrynę otrzeć ze skórki, sok wycisnąć, odstawić na bok. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Połączyć serek mascarpone, mleko w proszku oraz czekoladę, zmiksować na jednolitą masę. Stopniowo dodawać sok z cytryny, nie przerywając miksowania, wsypać skórkę z cytryny i dalej miksować. 
Gotową masę odstawić do lodówki na kilka godzin (tak długo aby dało się w miarę łatwo formować kulki). Schłodzony krem wyjąć z lodówki, formować w kule o średnicy około 1,5 cm, odkładać na tackę lub folię aluminiową. Przygotowane kuleczki odłożyć w chłodne miejsce do stwardnienia. 
Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, obtaczać w niej pralinki a następnie odkładać znów na tackę, poczekać aż czekolada zastygnie.
Przed podaniem przechowywać w chłodnym miejscu. 



źródło: mojewypieki.blox.pl