750 g mąki
15 g proszku do pieczenia
3 łyżeczki mocnej przyprawy korzennej
225 g masła
150 ml golden syrupu
85 ml melasy
15 g proszku do pieczenia
3 łyżeczki mocnej przyprawy korzennej
225 g masła
150 ml golden syrupu
85 ml melasy
180 g brązowego cukru
120 ml wody
1 jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
120 ml wody
1 jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Masło, golden syrup, melasę, brązowy cukier, wodę oraz ekstrakt waniliowy umieścić w garnuszku i podgrzewać do rozpuszczenia się składników.
Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną wsypać do dużej miski i wymieszać. Ostudzoną mieszaninę (może być lekko ciepła) połączyć ze składnikami sypkimi i wymieszać, na końcu dodać jajko, dobrze wyrobić na gładko.
Ciasto włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie cisto rozwałkowywać na grubość około 3 mm, wycinać dowolne kształty lekko podsypując mąką. Ciasteczka układać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut w temperaturze 175°C. Upieczone pierniczki wystudzić a następnie przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną wsypać do dużej miski i wymieszać. Ostudzoną mieszaninę (może być lekko ciepła) połączyć ze składnikami sypkimi i wymieszać, na końcu dodać jajko, dobrze wyrobić na gładko.
Ciasto włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie cisto rozwałkowywać na grubość około 3 mm, wycinać dowolne kształty lekko podsypując mąką. Ciasteczka układać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut w temperaturze 175°C. Upieczone pierniczki wystudzić a następnie przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
źródło: mojewypieki.blox.pl
4 komentarze:
skąd masz takie śliczne foremki?:)
upolowałam je na allegro jakiś czas temu :)
Odwołując się do hasła tego bloga to powiem tak - .......niech rośnie a ja poproszę 6 pierników jak jeszcze są bo wyglądają apetycznie tak że się aż chce jeść :)
hehe rozeszły się od razu :)
Prześlij komentarz