on 7 maj 2012
750 g mąki
15 g proszku do pieczenia
3 łyżeczki mocnej przyprawy korzennej
225 g masła
150 ml golden syrupu
85 ml melasy
180 g brązowego cukru
120 ml wody
1 jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Masło, golden syrup, melasę, brązowy cukier, wodę oraz ekstrakt waniliowy umieścić w garnuszku i podgrzewać do rozpuszczenia się składników.
Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną wsypać do dużej miski i wymieszać. Ostudzoną mieszaninę (może być lekko ciepła) połączyć ze składnikami sypkimi i wymieszać, na końcu dodać jajko, dobrze wyrobić na gładko.
Ciasto włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie cisto rozwałkowywać na grubość około 3 mm, wycinać dowolne kształty lekko podsypując mąką. Ciasteczka układać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut w temperaturze 175°C. Upieczone pierniczki wystudzić a następnie przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. 



źródło: mojewypieki.blox.pl