on 1 cze 2012
110 g masła
110 g cukru
150 g mąki
25 g kakao
2 jajka
55 ml mleka
55 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 krem:
200 ml śmietanki kremówki
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady

Składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodać cukier a następnie, pojedynczo jajka. Jednolitą masę połączyć z suchymi składnikami, wymieszać trzepaczką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papilotkami. Piec przez 25 minut w temperaturze 190°.

Przygotowanie kremu czekoladowego: Śmietanę mocno podgrzać (ale nie zagotować) w garnuszku. Odstawić na bok, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do momentu uzyskania jednolitej mikstury, na końcu można chwilę pomiksować aby rozbić pozostałe grudki.
Krem odstawić w chłodne miejsce do zgęstnienia, po tym czasie przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować przestudzone babeczki.

uwagi: krem zrobiłam na wieczór dzień wcześniej i odstawiłam na parapet przy oknie, rano miał idealną konsystencję do wyciskania, w ciepłe dni krem można wstawić do lodówki ale trzeba pilnować aby za mocno nie stwardniał. (Jeżeli tak się stanie krem należy znowu chwilę podgrzać). 



źródło: mojewypieki.blox.pl