on 26 gru 2012
Spód orzechowy:
2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki cukru
70 g roztopionego masła
Masa serowa:
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
4 jajka
1 szkl. śmietany 18%
2,5 łyżki granulek kawy rozpuszczalnej
1/4 szkl. gorącej wody
3/4 szkl. cukru
4 łyżki mąki

Przygotowanie spodu: Posiekane orzechy, masło i cukier wymieszać a następnie wcisnąć w tortownicę o średnicy około 26 cm (wcześniej wyłożoną folią aluminiową). Podpiec przez 10 minut w temperaturze 165°C.
Przygotowanie masy serowej: Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić.
Ser utrzeć mikserem razem z cukrem i mąką. Po jednym dodawać jajka, cały czas miksując. Następnie dodawać śmietanę, oraz powoli wlewać wystudzoną kawę. Gotową masę przelać na podpieczony spód. Tortownicę przed pieczeniem można przykryć folią aby sernik pozostał od góry jasny. Piec w temperaturze 230°C* przez 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć na 130°C i piec jeszcze około 1h i 15 minut. 
Upieczony sernik wystudzić, najlepiej smakuje schłodzony przez kilka godzin w lodówce. Dla dekoracji można posypać intensywnie kakao.

* przed pieczeniem sprawdzić czy folia/papier do pieczenia czy cokolwiek czym będzie wyłożona tortownica nadaje się do pieczenia w tak wysokiej temperaturze.



źródło: cukierniczekreacje.blox.pl