on 20 sty 2013
ciasto:
2 szkl. mąki
2 jajka
1/2 szkl. kakao
1/2 szkl. cukru
1 szkl. maślanki lub kefiru 
1/2 szkl. oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
 dekoracja:
1 opakowanie ciastek Oreo
 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
1 małe opakowanie cukierków m&m's

 Do większego naczynia wrzucić wszystkie składniki na ciasto, wymieszać łyżką lub zmiksować mikserem krótki, tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papilotkami, do 1/3 wysokości. Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C, następnie wystudzić. 
Ostrym nożem ściąć wierzchy muffinek, potem każdą posmarować czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Ciastka Oreo delikatnie rozdzielić tak aby cały krem pozostał po jednej stronie. Ciasteczka bez kremu przepiłować nożem na pół*. Oreo ułożyć na muffinkach. Z cukierków m&m's zrobić oczy i dzióbki.

Uwagi: 
* ciasteczka najlepiej delikatnie piłować, przy krojeniu łatwo się łamią. 

Proporcje użytych składników do dekoracji uzależnić od ilości sów. Na jedną sowę trzeba liczyć dwa ciasteczka Oreo.
Do dekoracji można użyć muffinek z dowolnego przepisu, zamiast m&m's można wykorzystać lentilki lub jakiekolwiek kolorowe groszki. 
Na zdjęciu z którego podpatrzyłam ten pomysł zamiast czekolady użyto dużej ilości czekoladowego kremu ale niestety nie wiem z jakiego przepisu.


źródło: przepis na muffiny z gazety Party
dekoracja ze strony smog.pl