on 23 cze 2013
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl cukru
2/3 szkl mąki pszennej
1/3 szkl kakao
Krem:
1 l śmietanki kremówki
2 opakowania śmietanki śnieżki w proszku
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
Poncz:1 szkl mocnej herbaty
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkopcików

Wykonanie biszkoptu:
Składniki ogrzać do temperatury pokojowej.
Mąkę i kakao przesiać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier, następnie żółtka, cały czas ubijając. Do masy wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać szpatułką. 
Ciasto na biszkopt przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temperaturze 165°C przez 30-40 minut. Upieczone gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 1 m upuścić je, razem z formą, na blat stołu, następnie odstawić z powrotem do uchylonego piekarnika do czasu całkowitego wystudzenia.

Śmietanki kremówkę i śnieżkę ubić razem na sztywno, odstawić. Czekolady posiekać w drobną kostkę i wymieszać. 

Wystudzony biszkopt rozkroić na dwa blaty i naponczować herbatą. Połowę masy śmietanowej wyłożyć na dolny blat biszkoptu, posypać połową posiekanej czekolady, następnie ułożyć biszkopciki na które równomiernie należy rozsmarować resztę masy i posypać czekoladą. Przykryć drugim blatem. Dowolnie udekorować, część śmietany można wcześniej odłożyć do wysmarowania boków i wierzchu tortu. Przy dekorowaniu masą cukrową wierzch i boki należy obłożyć masą na bazie masła (albo jakąkolwiek bez dodatku bitej śmietany), na przykład z tego przepisu. 

Uwagi:
- Biszkopt po wystudzeniu i wyjęciu z formy warto odwrócić i położyć wierzchem do dołu aby wyrównać wierzch.
- Jeżeli jest konieczność przekrojenia biszkoptu na trzy blaty warto podwoić składnik, ponieważ z tej ilości i w tej formie biszkopt wychodzi dość niski.


źródło:
biszkopt - mojewypieki.com