150g pianek*
50g masła
250g gorzkiej czekolady
300ml śmietany kremówki
łyżeczka ekstraktu waniliowego
kilka łyżek gorącej wody
Masło, pianki i czekoladę rozpuścić na jednolitą masę, w trakcie dodawać gorącą wodę aby się nie przypalało. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z ekstraktem waniliowym. Połączyć z masą czekoladową. Przełożyć do miseczek, przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
*użyłam białych marschmellow
50g masła
250g gorzkiej czekolady
300ml śmietany kremówki
łyżeczka ekstraktu waniliowego
kilka łyżek gorącej wody
Masło, pianki i czekoladę rozpuścić na jednolitą masę, w trakcie dodawać gorącą wodę aby się nie przypalało. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z ekstraktem waniliowym. Połączyć z masą czekoladową. Przełożyć do miseczek, przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
*użyłam białych marschmellow
źródło: nigella-ekspresowo.blogspot.com
4 komentarze:
A jakie to mają być pianki? :)
zwykłe pianki marschmellow, ja użyłam białych bo takie miałam akurat przywiezione z Kanady, w Polsce widziałam głównie biało różowe, nie wiem czy te różowe wpłyną jakoś na smak, ostatecznie można odciąć i dać tylko białe kawałki. Białe też można na pewno kupić w sklepie Kuchnie Świata, widziałam że mieli.
Dziękuję za tak szybką odpowiedź.
Jeśli zdecyduję się na zrobienie Twojego musu, na pewno napiszę, jak wyszło :)
Pozdrawiam
hehehe ten mus nie jest mój tylko Nigelli :P jest dość słodki i na pewno tuczący ale mi i tak bardzo smakował ale ja uwielbiam wszystko co czekoladowe :D
Prześlij komentarz