on 27 lut 2011


600 g mąki pszennej
3 jajka
250 ml mleka
100 g masła
1/3 szkl. cukru
20 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki ekstraktu waniliowego
250 g marmolady
lukier:
2 szkl. cukru pudru
8 łyżek gorącej wody

Masło roztopić, drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku, mąkę przesiać. W dużej misce umieścić wszystkie składniki poza konfiturą, wyrabiać ręką do czasu aż ciasto będzie gładkie, może to potrwać od kilku do kilkunastu minut. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1-2 h, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie nabierać ciasto łyżka, formować delikatnie kule o średnicy 4-5 cm i odkładać na bok w celu ponownego wyrośnięcia, kuleczki powinny się zwiększyć o 2/3 wielkości. Po wyrośnięciu kule wrzucać na dobrze rozgrzany olej, smażyć z dwóch stron do czasu aż nabiorą ładnego lekko brązowego koloru. Gotowe pączki odkładać na tackę wyłożoną ręcznikami papierowym, gdy lekko przestygną nadziewać marmoladą oraz lukrować z jednej strony.

Przygotowanie lukru: cukier puder przesypać na głęboki talerz, połączyć z gorącą wodą i dobrze wymieszać.