300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
2 jajka
13 dag cukru pudru
10 dag masła
10 dag miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
dodatkowo cukier puder na lukier
Wszystkie składniki wyrobić na gładką masę, gotowe rozwałkować na grubość 4 mm, wycinać dowolne kształty. Układać w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut. 1 szklankę cukru wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody, tak zrobionym lukrem pokryć wystudzone pierniczki, dodatkowo dla ozdoby można zrobić wzorek z lukru.
100 g mąki żytniej
2 jajka
13 dag cukru pudru
10 dag masła
10 dag miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
dodatkowo cukier puder na lukier
Wszystkie składniki wyrobić na gładką masę, gotowe rozwałkować na grubość 4 mm, wycinać dowolne kształty. Układać w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut. 1 szklankę cukru wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody, tak zrobionym lukrem pokryć wystudzone pierniczki, dodatkowo dla ozdoby można zrobić wzorek z lukru.
0 komentarze:
Prześlij komentarz