on 17 kwi 2011

125 g masła
2 szkl. mąki
1 szkl. jogurtu greckiego
2 jajka
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml mleka
1 łyżka cukru
15 g masła

Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać do jednego naczynia. Masło utrzeć mikserem do puszystości, dodać cukier i utrzeć. Wbić jajka po jednym, zmiksować. Składniki sypkie dodawać na zmianę z jogurtem greckim miksując już tylko na małych obrotach miksera, krótko -  tylko do połączenia składników. Formę do babki wysmarować tłuszczem. Ciasto przelać do formy, piec przez 1 h w temperaturze 150°C. Wyjąć z formy dopiero po lekkim przestudzeniu.

Przygotowanie polewy: mleko zagotować, połączyć z posiekaną czekoladą, masłem i cukrem, wymieszać dokładnie aż wszystkie składniki się rozpuszczą.

Babę polać polewą i odstawić do zastygnięcia na minimum kilka godzin.