on 31 sty 2010


225 g gorzkiej czekolady
110 g masła
2/3 szkl. cukru
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 2/3 szkl. mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo cukier puder

Masło roztopić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i ekstrakt. Następnie wlać wystudzone masło z czekoladą. Wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto zwinięte w folię wstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie łyżeczką nabierać ciasto, formować małe kuleczki o średnicy około 2 cm, obtaczać grubo w pudrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Piec przez 12 minut w temperaturze 165°C.