on 28 sty 2010


1 kg mąki
8 żółtek
3 białka
1 szkl. cukru
3 łyżki kakao
200 ml kwaśnej śmietany
3 łyżeczki sody
4 łyżeczki przyprawy do piernika
250 g masła
400 g miodu
polewa czekoladowa:
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny

Kakao wymieszać z mąką, miód zagotować z przyprawami, dodać masło, podgrzewać aż się rozpuści, następnie odstawić do wystudzenia. Śmietanę wymieszać z soda i odstawić. białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Ubite jajka dodać do maki i delikatnie wymieszać, dodać miód a potem śmietanę. Gotowe ciasto odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać dowolne kształty ciasteczek i układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180°C przez 7 minut.

Przygotowanie polewy: żelatynę zalać małą ilości gorącej wody, wymieszać. Resztę składników zagotować. dodać żelatynę, dobrze wymieszać.

Pierniczki obtaczać w wystudzonej polewie, odkładać do zastygnięcia na kratkę.