on 18 maj 2010



ciasto:
2 szkl. mąki krupczatki
1/3 szkl. cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
krem:
500 ml mleka
200 g cukru
100 g mąki
4 żółtka
aromat waniliowy
do dekoracji:
gorzka czekolada
wiórki kokosowe

Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem na stolnicy i zagnieść, następnie odstawić do lodówki na około 30 minut. Przygotować 20 sztuk foremek o górnej średnicy około 6 cm, wszystkie dokładnie natrzeć tłuszczem. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. Babeczki wyciągać z foremek jeszcze lekko ciepłe.

Składniki na krem, cukier i żółtka wymieszać w rondelku, podgrzewać na małym ogniu, dodać mąkę i aromat. Cały czas mieszać aby się nie przypaliło, dodawać stopniowo mleko. Podgrzewać aż zgęstnieje,
jeżeli wyjdą grudki można przetrzeć przez sitko, odstawić do wystudzenia przykryte folią.

Krem nakładać szprycą do gotowych babeczek, po wierzchu polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej
i posypać kokosem.