on 15 maj 2010

ciasto:
5 jajek
125 g gorzkiej czekolady
125 g miękkiego masła
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
150 g drobnego cukru
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem cappucino:
250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
60 g kawy cappucino
3 łyżki drobnego cukru
krem z bitej śmietany:
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka drobnego cukru
dekoracja:
kawa cappucino
ziarna kawy

Przygotowanie ciasta: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Białka ubić na sztywno.
Masło osobno utrzeć na puszysto, dodać czekoladę, dalej miksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wrzątku, wlać do masy, dodać cukier, potem po kolei wbijać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodawać do masy, na końcu delikatnie wmieszać białka i już nie miksować. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 170°C przez 30 minut.

Przygotowanie kremu cappucino: mascarpone przełożyć do naczynia razem z proszkiem cappucino, dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. Śmietankę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać wystudzoną żelatynę, połączyć z serkiem i dokładnie zmiksować.

Przygotowanie bitej śmietany: kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować.

Wystudzone ciasto rozkroić na dwa blaty, przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć bitą śmietanę. Na końcu posypać proszkiem cappucino i udekorować ziarnami kawy.
Gotowy torcik trzymać w lodówce.