on 8 cze 2010


1,5 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki razowej
1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej
szczypta soli
1/2 szkl. brązowego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. maślanki
3 łyżki roztopionego masła
1 jajko
3 jabłka
Posypka:
3 łyżki zmielonych orzechów
3 łyżki brązowego cukru

Składniku suche wsypać do jednego naczynia, w drugim zmiksować płynne. Wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Jabłka obrać i pokroić w nie za dużą kostkę, dodać do ciasta, zamieszać. Ciasto przełożyć do foremek, posypać zmielonymi orzechami i brązowym cukrem.
Piec 25 minut w temperaturze 190°C.