on 7 lis 2010


2 szkl. mąki
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szkl. cukru
225 g masła
4 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szkl. mleka
50g czekolady gorzkiej
50g czekolady mlecznej

Składniki najlepiej ogrzać do temperatury pokojowej, czekolady roztopić razem w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i sól. Masło ubić na puszystą masę, dodać cukier i dalej ubijać. Jajka wbijać stopniowo po jednym. Wlać łyżeczkę ekstraktu waniliowego, ewentualnie aromatu. Na końcu dodawać nie za szybko mąkę i mleko na zmianę. Miksować nie za długo. 1/3 ciasta przełożyć do osobnego naczynia i połączyć z roztopioną czekoladą, wymieszać łyżką. Foremkę o wymiarach około 30x10 wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasta przekładać na zmianę, na końcu zrobić zygzak widelcem lub patyczkiem. Piec 80 minut w temperaturze 160 °C.