on 28 lis 2010


1 i 1/2 szkl. mąki
1/2 szkl cukru
1/4 szkl. kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1/2 szkl. wody
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
1/3 szkl. oleju
1 łyżka amaretto lub rumu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Nadzienie:
125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru
białko z jednego jajka
1 łyżeczka mąki

Składniki na nadzienie wymieszać w małej miseczce, potem zmrozić około 30 minut. Mąkę przesiać, dodać resztę sypkich składników a następnie mokre. Wszystko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Formę na muffiny napełnić ciastem do 1/3 wysokości. Nadzienie formować w kuleczki i rozdzielić na wszystkie muffinki, następnie zalać resztą ciasta ale nie więcej jak do 2/3 wysokości. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Można używać papilotek do wyłożenia formy. Muffiny wychodzą bardzo dobre również z pominięciem nadzienia.