on 8 kwi 2011



125 g miękkiego masła
50 g cukru
1 jajko
1 i 1/4 szkl. mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
35 g kakao
1/2 szkl. rodzynek
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej

Czekoladę posiekać, rodzynki jeżeli są duże, pokroić przynajmniej na pół. Masło zmiksować, dodać cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Dodać po kolei mąkę, proszek do pieczenia i kakao, zmiksować. Następnie wmieszać rodzynki i czekoladę. Z gotowego ciasta formować kuleczki o średnicy 2,5 - 3 cm, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( nie za blisko), lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 170°C przez równe 10 minut (pieczone dłużej zrobią się suche). Chwilę odczekać przed ściąganiem z blachy.