on 3 maj 2011


masa serowa:
1 kg twarogu dobrze zmielonego
200 g masła
1 szkl. cukru
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
0,5 szkl. rodzynek
spód:
225 g ciastek digestive
100 g herbatników petit beurre
200 g masła

przygotowanie spodu: herbatniki i ciastka zmielić na pył (można maszynką do mięsa) lub pokruszyć bardzo drobno, masło roztopić. Wymieszać wszystko w miseczce i wcisnąć w dno formy o średnicy 30 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

przygotowanie masy serowej: miękkie masło utrzeć na puch, dodawać cukier cały czas ucierając. Po kolei dodawać żółtka (białka oddzielić i odstawić na bok), kaszę mannę, mąkę, proszek do pieczenia, aromat waniliowy, cały czas miksować. Po łyżce dodawać twaróg i na końcu rodzynki. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Przelać całość do tortownicy i wyrównać łyżką. Sernik piec w temperaturze 175°C przez 70 minut. Studzić w wyłączonym piekarniku, jeżeli w trakcie pieczenia wierzch się nie przypala to najlepiej nie otwierać piekarnika. Wystudzony sernik dowolnie udekorować i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc przed podaniem.