on 6 sie 2011
250 g masła
150 g cukru
40 g kakao
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
300 g mąki
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masło wcześniej wyciągnąć z lodówki aby zmiękło, utrzeć razem z cukrem na gładką masę. Dodać wszystkie sypkie składniki i zmiksować. Gotowe ciasto nabierać łyżeczką, formować kulki o średnicy 3,5 cm, układać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 170°C przez 18 minut.

Uwagi: Kawę można pominąć, jeżeli jednak się ją dodaje to najlepiej aby była rozgnieciona na proszek, duże granulki są wyczuwalne podczas jedzenia, mi to nie pasowało.

Przy pierwszym pieczeniu najlepiej pilnować ciasteczek gdyż za długie pieczenie sprawi że stwardnieją na kość, czas pieczenia należy dostosować do piekarnika.

Po wyjęciu miałam wrażenie że są niedopieczone bo były dziwnie miękkie ale jak chwilę poleżą na blaszce to robią się zwarte więc najlepiej nie ściągać ich na talerz od razu.

Uwielbiam ciasteczka czekoladowe i muszę powiedzieć że na chwilę obecną te są zdecydowanie moim numerem 1 :) 

źródło: 2smaki.pl