on 14 paź 2011

125 g masła
100 g brązowego cukru
2 jajka
125 g mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
50 g czekolady kawowej
2 łyżki mleka
dodatkowo:
50 g białej czekolady
ziarenka kawy

Masło ogrzać do temperatury pokojowej, czekoladę kawową roztopić w kąpieli wodnej. Miękkie masło utrzeć z cukrem, po kolei dodawać jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, kawę rozpuszczalną (jeżeli granulki są dość duże to można je zgnieść na drobny proszek), miksować. Dodać roztopioną czekoladę i mleko, zmiksować nie za długo. Ciasto przelać do formy wyłożonej papilotkami, piec w temperaturze 200°C przez 20 minut.
Przestudzone muffinki udekorować roztopioną białą czekoladą i ziarenkami kawy. 

źródło: mojewypieki.blox.pl