250 g miękkiego masła
2/3 szkl cukru pudru
2 szkl + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
2/3 szkl cukru pudru
2 szkl + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
60 ml soku z pomarańczy
dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady
Masło utrzeć na puszysto, dodać cukier, chwilę miksować, następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować.
Ciasto wstawić na 1-2 godzin do lodówki (można wstawić na krócej do zamrażarki).
Po tym czasie ciasto nabierać łyżeczką, podsypując mąką formować wałeczki o długości około 10 cm i szerokości do 1 cm. Ciasteczka delikatnie przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układać przynajmniej w 1,5 cm-owych odstępach. Piec przez 15 - 18 minut (aż się zarumienią na końcach) w temperaturze 180°C.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przelać do stożkowego woreczka do dekorowania, odciąć rożek i udekorować ciasteczka tworząc dowolne wzorki.
Uwagi:
Gotowe surowe ciasto jest dość miękkie i trochę ciężko formuje się ładne i równe wałeczki, co nie znaczy że się nie da :-).
Gotowe ciasteczka są mocno maślane i mocno pomarańczowe, rozpływają się w ustach.
źródło: mojewypieki.blox.pl
2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
60 ml soku z pomarańczy
dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady
Masło utrzeć na puszysto, dodać cukier, chwilę miksować, następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować.
Ciasto wstawić na 1-2 godzin do lodówki (można wstawić na krócej do zamrażarki).
Po tym czasie ciasto nabierać łyżeczką, podsypując mąką formować wałeczki o długości około 10 cm i szerokości do 1 cm. Ciasteczka delikatnie przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układać przynajmniej w 1,5 cm-owych odstępach. Piec przez 15 - 18 minut (aż się zarumienią na końcach) w temperaturze 180°C.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przelać do stożkowego woreczka do dekorowania, odciąć rożek i udekorować ciasteczka tworząc dowolne wzorki.
Uwagi:
Gotowe surowe ciasto jest dość miękkie i trochę ciężko formuje się ładne i równe wałeczki, co nie znaczy że się nie da :-).
Gotowe ciasteczka są mocno maślane i mocno pomarańczowe, rozpływają się w ustach.
źródło: mojewypieki.blox.pl
3 komentarze:
Jeśli smakują tak dobrze jak wyglądają to natychmiast do wypróbowania !
aż nie mogę się oprzeć, wyglądają rewelacyjnie smakowicie. Też chętnie skorzystam z pomysłu
smakują dobrze :)
Prześlij komentarz