on 6 cze 2012


3 i 1/3 szkl mąki
1/2 szkl kakao
3/4 szkl cukru pudru
3/4 łyżeczki sody
2 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
180 g masła
1 jajko
3/4 szkl melasy/golden syrupu/miodu (w dowolnej proporcji)*
skórka otarta z 1 pomarańczy
55 g gorzkiej czekolady


Sypkie składniki przesiać do jednego naczynia.
Masło, golden syrup (melasę lub miód) oraz połamaną czekoladę umieścić w rondelku,
podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się składników. Przestudzić.


Wszystkie składniki połączyć w jednym naczyniu i zmiksować. Gładką masę przełożyć do woreczka, zawinąć i odstawić do lodówki na kilka godzin.


Po tym czasie urywać ciasto po kawałku, wałkować na grubość około 3 mm i wycinać dowolne kształty. Piec przez 12 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Na początku są twardawe po kilku dniach robią się miększe.


U mnie dekoracja zrobiona z lukru na bazie białka z dodatkiem barwników spożywczych.
Do wykonania piernikowych reniferków użyłam precelków Lajkonik,
oraz czerwonych lentilków przyklejonych na lukrze, źrenice z czekolady.


* dałam pół na pół melasę i golden syrup


Uwagi: ciasto po wyrobieniu jest dosyć lepkie, po leżakowaniu przez kilka godzin w
lodówce wałkuje i wycina się elegancko ;-)



źródło: mojewypieki.blox.pl