on 3 sie 2012

220 g masła
1/3 szkl. cukru
1 jajko
2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1 szklanka kolorowych groszków

Miękkie masło ubić mikserem na puch, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać jajko i ekstrakt, zmiksować. Wsypać mąkę, sodę i sól i znowu zmiksować. W gotową masę wmieszać delikatnie połowę groszków.

Z ciasta formować kulki* o średnicy około 2 cm i układać w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdą kuleczkę wcisnąć kilka groszków. Ciasteczka piec w temperaturze 180° przez 15 minut (aż się zarumienią). Gotowe ciasteczka są raczej delikatne i trzeba uważać przy przenoszeniu do pojemnika.

* gotowe ciasto jest miękkie i ciężko formuje się zgrabne kulki, warto odstawić na 30 minut do lodówki.



źródło: wypiekizpasja.blox.pl