250 g mąki
100 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
posypka:
4 łyżki cukru
1,2 łyżeczki cynamonu
1 białko
Masło wcześniej wyciągnąć z lodówki aby zmiękło. Składniki sypkie umieścić w naczyniu, dodać masło oraz jajko, wszystko wyrobić na gładko. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około 1h. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm podsypując lekko mąką. Wycinane kształty układać w niedużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka smarować roztrzepanym białkiem i posypywać zmieszaną posypką z cukru i cynamonu. Piec przez 12-13 minut w temperaturze 190°. Po wystudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
100 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
posypka:
4 łyżki cukru
1,2 łyżeczki cynamonu
1 białko
Masło wcześniej wyciągnąć z lodówki aby zmiękło. Składniki sypkie umieścić w naczyniu, dodać masło oraz jajko, wszystko wyrobić na gładko. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około 1h. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm podsypując lekko mąką. Wycinane kształty układać w niedużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka smarować roztrzepanym białkiem i posypywać zmieszaną posypką z cukru i cynamonu. Piec przez 12-13 minut w temperaturze 190°. Po wystudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
źródło: mojewypieki.com
6 komentarze:
bardzo lubię kruche ciasteczka:)
wybacz, ale przepisu nie wypróbuję, albowiem się odchudzam:P
od jednego małego ciasteczka jeszcze nikt nie utył ;-)
Uwielbiam takie ciasteczka, do kawy czy herbaty nadają się rewelacyjnie :)
Duży plus za nazwę bloga. Jest prawie tak samo świetna jak nasza :D
ja już porywam zapas do poranne kawy:) mniam
hehehe "siekierą po jajach" dobra nazwa, chyba boję się zaglądnąć :P
Prześlij komentarz