on 10 wrz 2012

250 g mąki
100 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
posypka:
4 łyżki cukru
1,2 łyżeczki cynamonu
1 białko

Masło wcześniej wyciągnąć z lodówki aby zmiękło. Składniki sypkie umieścić w naczyniu, dodać masło oraz jajko, wszystko wyrobić na gładko. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około 1h. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm podsypując lekko mąką. Wycinane kształty układać w niedużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka smarować roztrzepanym białkiem i posypywać zmieszaną posypką z cukru i cynamonu. Piec przez 12-13 minut w temperaturze 190°. Po wystudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


źródło: mojewypieki.com