20 dag mąki
20 dag kaszy manny
20 dag cukru*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 kg jabłek
170 g masła
20 dag kaszy manny
20 dag cukru*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 kg jabłek
170 g masła
Masło na czas przygotowania ciasta najlepiej wstawić do zamrażarki aby mocno stwardniało. Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarle na cienkie plasterki. Formę do pieczenia (około 30 x 25 cm) dobrze wysmarować masłem. Suchą mieszaninę podzielić na 3 części. 1/3 mieszanki równo wysypać na dno formy następnie na to wyłożyć połowę jabłek, znowu posypać 1/3 sypkich składników, potem ułożyć drugą połowę jabłek i wysypać resztę sypkich składników. Zamarznięte masło kroić (można to zrobić przy pomocy obieraczki do jarzyn) na bardzo cienkie plasterki i układać równo na wierzchu tak aby nie prześwitywała mąka. Ciasto piec w temperaturze 200°C przez 60 minut. Ciasto najlepiej się kroi gdy dobrze ostygnie**.
*jeżeli jabłka są słodkie można dać mniej
**chociaż z drugiej strony najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepłe :-)
*jeżeli jabłka są słodkie można dać mniej
**chociaż z drugiej strony najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepłe :-)
źródło: pychotka.pl
7 komentarze:
pychota:) nauczyłam się od teściowej i często taką piekę;)
kocham ten przepis, robię go bardzo często, szczególnie w sezonie jabłkowym :))) polecam polanie ciasta roztopioną czekoladą albo polewą czekoladową - kontrast jest rewelacyjny mmmmm....
Uwielbiam takie babeczki! Wyglądają bardzo apetycznie!
o proszę, szarlotka bez jaj. Bardzo lubię. Smakowite zdjęcie, chyba jutro "machnę" szarlotkę :)))
Nie tak dawno robiłam, ale następnym razem spróbuję Twojej.Pozdrawiam!
wyglada pysznie :) ale dawno nie jadłam szarlotki!
Czy ta szarlotka podczas pieczenia powinna wyrosnąć?
Prześlij komentarz