on 23 wrz 2012
20 dag mąki
20 dag kaszy manny
20 dag cukru*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 kg jabłek
170 g masła

Masło na czas przygotowania ciasta najlepiej wstawić do zamrażarki aby mocno stwardniało. Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarle na cienkie plasterki. Formę do pieczenia (około 30 x 25 cm) dobrze wysmarować masłem. Suchą mieszaninę podzielić na 3 części. 1/3 mieszanki równo wysypać na dno formy następnie na to wyłożyć połowę jabłek, znowu posypać 1/3 sypkich składników, potem ułożyć drugą połowę jabłek i wysypać resztę sypkich składników. Zamarznięte masło kroić (można to zrobić przy pomocy obieraczki do jarzyn) na bardzo cienkie plasterki i układać równo na wierzchu tak aby nie prześwitywała mąka. Ciasto piec w temperaturze 200°C przez 60 minut. Ciasto najlepiej się kroi gdy dobrze ostygnie**.

*jeżeli jabłka są słodkie można dać mniej
**chociaż z drugiej strony najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepłe :-)  



źródło: pychotka.pl