on 25 paź 2012
110 g masła
110 g brązowego cukru
110 g mąki 
2 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżka kakao
2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
1 łyżka likieru Amaretto

Składniki ogrzać do temperatury pokojowej. 
Suche składniki przesiać przez sitko i odstawić. Mikserem utrzeć masło na puszysto, dodać cukier, następnie po jednym wbijać jajka a na końcu wsypać kawę, cały czas miksując.
Dodać suche składniki i likier, wszystko razem delikatnie wymieszać*.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Piec w temperaturze 180°C przez 20-30 minut.
Wystudzone muffinki ozdobić bitą śmietaną i kakao (lub cynamonem jak kto woli).

* w oryginalnym przepisie jest napisane żeby mieszać delikatnie szpatułką, ja zmiksowałam krótko mikserem na najwolniejszych obrotach i też było :-)



źródło: mojewypieki.com