1 arkusz ciasta francuskiego
2 gruszki
1 jajko
1/3 szkl. mielonych migdałów
brązowy cukier
likier gruszkowy
likier gruszkowy
Gruszki umyć, pokroić na 4 części a następnie na grube plastry. Ciasto
francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty mniej więcej 8x8 cm i posmarować
rozkłóconym jajkiem.
Każdy kwadrat posypać mielonymi migdałami, brązowym cukrem i polać odrobiną likieru. Następnie ułożyć kilka plasterków gruszek pozostawiając 1cm rant. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200°C przez około 30
minut (aż zaczną się rumienić).
Przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
źródło: kwestiasmaku.com
7 komentarze:
Szybko, smacznie! Bardzo lubię takie ciasteczka :)
super przepis, musze wypróbować.
Musze przyznać, że urzekła mnie nazwa Twojego bloga..haha taka prawdziwa:)U mnie dziś również króluja gruszki:)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
Super smaczne, fantastyczny blog, dodaję do obserwowanych ;)
Będę zaglądać.:)
lubię takie szybkie , proste ciacha!!!!
fantastyczne te ciasteczka ;)
PS: Nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog
Po więcej informacji zapraszam do mnie:
http://kuchniapelnamagii.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej zabawy :)
są genialne!
Oj jak ja lubię ciasto francuskie w połączeniu z owocami. W ogóle jest to ciasto na medal i warto go mieć w lodówce. :) pozdrawiam
Prześlij komentarz