on 10 gru 2012

Tarta dyniowa czyli bardzo popularne amerykańskie Pumpkin Pie. Podobno Amerykanie się nim zachwycają... zrobiłam je pierwszy raz i szczerze mówiąc mnie jakoś bardzo nie zachwyciło. Zdecydowanie polecam osobom które lubią wyszukane smaki. Duży plus za szybkość i prostotę wykonania. Samo ciasto kruche na tartę przypadło mi do gustu i myślę że jeszcze nie raz je wykorzystam. Nie polecam jeść na ciepło zaraz po upieczeniu (dziwnie smakuje), po jednym lub dwóch dniach w lodówce smakuje całkiem dobrze.


ciasto:
1,5 szkl mąki
100 g masła
2 łyżki śmietany 18%
nadzienie:
około 500 g miąższu dyni
3 jajka
1 szkl mleka
2/3 szkl cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków

Miękkie masło zagnieść z pozostałymi składnikami na ciasto, następnie gotowe wcisnąć w dno i boki wysmarowanej tłuszczem formy na tartę o średnicy około 29 cm.
Dynię umyć, obrać ze skóry, wyciąć nasiona a w dalszej kolejności zetrzeć na tarle. Gotowe puree połączyć z resztą składników i zmiksować krótko na gładką masę. Przelać do formy i piec około 1,5 godziny w temperaturze 170°C.
Po tym czasie tartę wyjąć z piekarnika, przestudzić i przechowywać w lodówce.



źródło: smakuje.blox.pl