on 18 lut 2013
Biszkopt kakaowy*:
5 jajek
 3/4 szkl. cukru
2/3 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. kakao
Krem malinowy:
400 ml śmietanki kremówki 30%
500 g serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fix-u**
~150 g malin świeżych lub mrożonych (użyłam mrożonych)


Przygotowanie biszkoptu: (użyłam podwójnej ilości składników) Składniki na biszkopt ogrzać do temperatury pokojowej. Mąkę i kakao przesiać. Białka jajek ubić na sztywno, pod koniec po łyżce sypać cukier, cały czas ubijając. Następnie po jednym dodawać żółtka - miksować. Na koniec wsypać kakao z mąką, bardzo delikatnie wymieszać do połączenia przy użyciu szpatułki. 
Gotową masę przelać do formy o wymiarach 23x26 cm ***, piec przez 60 minut w temperaturze 165°C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić w całości na podłogę lub blat stołu, odstawić z powrotem do uchylonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. 
Biszkopt bardzo delikatnie wyciągnąć z formy, jeżeli nie będzie chciał wyjść należy delikatnie podważyć boki a potem odwrócić formę i pukać w dno lekko potrząsając aż biszkopt się odklei. Do czasu rozkrojenia można go odstawić na bok odwróconego spodem do góry, wtedy się trochę wyrówna.

Przygotowanie ponczu: Maliny  odsączyć z soku i odstawić na bok. Sok wymieszać z 1 szklanką lekko ciepłej wody, aby wzmocnić smak dodałam jeszcze kilka łyżek soku malinowego domowej roboty. tak przygotowanym ponczem zwilżyć z każdej strony biszkopt rozcięty na trzy blaty****. 

Przygotowanie kremu malinowego: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać śmietan-fix i cukier puder. Następnie delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać schłodzony serek mascarpone, na końcu rozgniecione maliny. 

Naponczowane blaty przełożyć kremem malinowym, Tort dowolnie udekorować, przed podaniem przechowywać w lodówce. 

* Przy tej wielkości formy którą użyłam, biszkopt upiekłam z podwójnej ilości składników 
** śmietan-fix nie jest konieczny, dodaję go do bitej śmietany gdy cały tort przykrywam masą cukrową. 
*** Jeżeli boki formy są zdejmowane dno formy można wyłożyć papierem do pieczenia, gdy nie są, formy niczym nie smarować, wyciągnięcie biszkoptu nie jest wtedy najłatwiejsze ale też nie jest niewykonalne.
**** Używając świeżych malin do ponczu dodać jedynie soku malinowego domowego lub kupnego. 

Uwagi: 
Zdecydowanie polecam dodatkowo posmarowanie blatów dobrą konfiturą malinową przed położeniem kremu, ja żałuję że tego nie zrobiłam jednak. 

Jeżeli tort ma być w całości przykryty masą cukrową, boki oraz wierzch tortu należy pokryć masą zrobioną na bazie budyniu i masła. Krem z dodatkiem bitej śmietany nie może mieć styczności z masą cukrową, ponieważ spowoduje jej rozpuszczenie.Ja zazwyczaj smaruję tort kremem z tego przepisu, zamieniając jedynie cukier migdałowy na waniliowy. Dla bezpieczeństwa krem malinowy podzieliłam na dwie części i przełożyłam nim środek biszkoptu, od góry dałam masę budyniową. 

Figurki stojące na torcie przygotowuję kilka dni wcześniej aby zdążyły lekko podeschnąć. Biszkopt piekę i przekładam kremem dzień wcześniej. Masą cukrową obkładam cały tort w dniu podania, wtedy też robię płaskie elementy przyklejone do tortu i układam gotowe figurki. 



źródło:
biszkopt - mojewypieki.com
krem malinowy/dekoracja - kombinacja własna