on 1 lut 2011


4 żółtka
300 ml śmietanki 36%-owej
3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
kilka łyżek brązowego cukru

Wanilię rozciąć i zeskrobać delikatnie nasionka, przełożyć do garnuszka, dodać kremówkę. Zagotować
a następnie odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem ale nie do puszystości, najlepiej łyżką albo widelcem. Połączyć nie za szybko z ostudzoną śmietanką. Gotową miksturę przecedzić przez sitko. Przelać do porcelanowych foremek, u mnie 6 foremek o średnicy 4 cm mierzonych od spodu. Zapiekać przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 100 °C. Wystudzone wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie posypać brązowym cukrem, około pół łyżeczki na foremkę. Do karmelizowania cukru użyć palnika lub górnej grzałki (grilla) w piekarniku. Podgrzewać do czasu aż cukier zacznie się topić ale nie za długo aby się nie spalił.