200 g mąki
4 płaskie łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g brązowego cukru
150 ml wody gazowanej
100 ml oleju
2 jajka
W jednym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier, w drugim wodę gazowaną, olej i jajka. Wszystko razem zmiksować tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto rozdzielić do foremek na muffiny, piec w temperaturze 200°C przez 25 minut. Wystudzone muffiny można udekorować czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej oraz wisienkami koktajlowymi.
4 płaskie łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g brązowego cukru
150 ml wody gazowanej
100 ml oleju
2 jajka
W jednym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier, w drugim wodę gazowaną, olej i jajka. Wszystko razem zmiksować tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto rozdzielić do foremek na muffiny, piec w temperaturze 200°C przez 25 minut. Wystudzone muffiny można udekorować czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej oraz wisienkami koktajlowymi.
źródło: mojewypieki.blox.pl
4 komentarze:
Zastanawiam się jak zrobić takie ładne papilotki i gdzie kupić brązowy papier??
Ja te papilotki kupiłam na allegro gotowe, słyszałam że można je też zrobić samemu z papieru do pieczenia. Wtedy wycinasz kwadrat (nie jestem pewna ale te są chyba o wymiarach 15x15cm)kładziesz kwadrat nad wgłębieniem w formie na muffiny i dociskasz szklanką, o trochę mniejszej średnicy niż wgłębienie w formie. A potem już ręką delikatnie wygładzasz. Tylko że papier do pieczenia jest z reguły jaśniejszy, przynajmniej ja takiego ciemnego nie widziałam jeszcze. Może w jakimś sklepie dla plastyków mieliby coś podobnego?
Już znalazłam je na allegro. A zwykły papier do pieczenia rzeczywiście nie robiłby takiego efektu. Ewentualnie spróbuje z białym zanim zamówię te brązowe. Pozdrawiam :)
z białym mogłoby być ładnie :)
Prześlij komentarz