on 13 lut 2010



ciasto:
1 i 3/4 szkl. mąki
1 i 3/4 szkl. drobnego cukru
3/4 szkl. kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szkl. kefiru lub maślanki
1/2 szkl. oleju
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
krem czekoladowy:
115 g gorzkiej czekolady
115 g mlecznej czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
5 łyżek wody
1 łyżka rumu
2 jajka
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 szkl. śmietany kremówki
krem waniliowy:
krem waniliowy:
2 szkl. mleka
3 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
200 g masła
aromat waniliowy

Przygotowanie ciasta: kawę zaparzyć w 1 szklance gorącej wody. Mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiać. W naczyniu zmiksować na wolnych obrotach miksera maślankę, olej, jajka, ekstrakt z wanilii, miksować tylko do połączenia składników, dodać suche składniki, dalej miksować, powoli wlewać gorącą kawę, mieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, piec w temperaturze 180°C przez 45 minut. Wystudzone ciasto rozkroić na 3 blaty.

Przygotowanie kremu czekoladowego: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej razem z kawą, kakao, wodą i rumem. Żółtka zmiksować z połową cukru na gładko. Powoli dodawać roztopioną czekoladę, zmiksować. Białka ubić na sztywno z drugą połową cukru, delikatnie połączyć z masą czekoladową. Kremówkę ubić i również wymieszać z masą, gotowy krem odstawić do lodówki.

Przygotowanie masy waniliowej: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkami i mąką, połączyć z gotującym się mlekiem, chwilę pogotować, potem odstawić przykryte folią. Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać wystudzony budyń, dodać aromat, zmiksować.

Blaty ciasta przełożyć kremami, najpierw czekoladowym a następnie waniliowym, dowolnie udekorować, u mnie jest to dekoracja z masy cukrowej. Gotowy tort przechowywać w lodówce.