on 28 mar 2010


 ciasto:
2 szkl. mąki krupczatki
1/3 szkl. cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
 krem:
2 szkl. mleka
3 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru migdałowego
200 g masła
aromat waniliowy
dodatkowo:
dowolne owoce
 
Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem na stolnicy i zagnieść, następnie odstawić do lodówki na około 30 minut. Przygotować 20 sztuk foremek o górnej średnicy około 6 cm, wszystkie dokładnie natrzeć tłuszczem. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. Babeczki wyciągać z foremek jeszcze lekko ciepłe.
Przygotowanie kremu: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkami i mąką, połączyć z gotującym się mlekiem, chwilę pogotować, potem odstawić przykryte folią. Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać wystudzony budyń, dodać aromat, zmiksować.

Babeczki wypełnić kremem przy pomocy szprycy cukierniczej, udekorować owocami, przechowywać w lodówce.