on 4 kwi 2010


ciasto:
250 g masła
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szkl. mąki
masa serowa:
1,5 kg twarogu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
125 g miękkiego masła
3 jajka
3/4 szkl. cukru
dodatkowo:
2 puszki brzoskwiń w syropie
5 białek
3/4 szkl. cukru

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, następnie podzielić na dwie części, owinąć folią i wstawić do zamrażarki na 2 godziny.

Przygotowanie masy serowej: Twaróg zmielić minimum dwa razy jeżeli był niemielony. Jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg, wszystko zmiksować.

Brzoskwinie osączyć, połówki rozkroić na 4 części. Białka ubić z cukrem. Blachę 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Jedną część ciasta zetrzeć na tarce i równo rozłożyć w formie, na to wylać masę serową, następnie równo ułożyć brzoskwinie, przykryć pianą z białek, na końcu posypać resztą startego ciasta. Piec przez 1,5 h w temperaturze 180°C.