on 6 kwi 2010


ciasto:
5 jajek
15 dag cukru pudru
2 łyżki mielonych migdałów
12 dag mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag suchego maku
krem:
2 szkl. mleka
3 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
200 g masła
aromat waniliowy

Przygotowanie ciasta: Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodawać cukier i żółtka. Migdały mąkę zwykłą, mąkę ziemniaczaną oraz mak wymieszać, powoli połączyć z masą jajeczną. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180°C przez 45 minut. Po upieczeniu wystudzić i rozkroić na trzy blaty. Można naponczować.

Przygotowanie kremu: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkami i mąką, połączyć z gotującym się mlekiem, chwilę pogotować, potem odstawić przykryte folią. Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać wystudzony budyń, dodać aromat, zmiksować. 

Blaty ciasta przełożyć kremem i dowolnie udekorować, przy robieniu dekoracji z masy cukrowej, krem należy zrobić z podwójnej porcji aby wystarczyło na grubsze posmarowanie wierzchu i boków tortu.